Endringer i ferieloven

Arbeidsgiver plikter å sørge for at arbeidstaker avvikler ferie etter loven. Arbeidstaker kan altså ikke velge å la være å ta ferie. Gjeldende ferielov åpner likevel for at arbeidsgiver og arbeidstaker kan inngå avtale om overføring av inntil 12 virkedager til påfølgende ferieår.

Selv om arbeidsgiver plikter å sørge for at ferien avvikles, kan det skje at arbeidstaker avvikler så lite ferie at han eller hun har mer enn 12 feriedager igjen ved ferieårets slutt. I gjeldende ferielov utbetales lønn som kompensasjon for ferie som verken er avviklet eller kan overføres.

Regjeringen foreslår nå begrensninger i dagens mulighet til å få manglende avviklet ferie økonomisk kompensert som et alternativ til faktisk avvikling av feriefritiden. I henhold til lovforslaget skal ferie som ikke er avviklet, automatisk overføres til neste ferieår. Dersom manglende avviklet ferie skyldes sykdom eller visse permisjoner, foreslås ingen endringer i dagens system.

Det er videre foreslått at dagens ubegrensede rett til å avtale forskuddsferie, begrenses til to uker i tråd med hva som gjelder for adgangen til å avtale overføring av ferie.

Arbeidstakere som fyller 60 år innen 1. september i ferieåret, har rett til ekstraferie på seks virkedager. Regjeringen har foreslått å endre dagens skjæringstidspunkt slik at alle som fyller 60 år i løpet av ferieåret, får en ekstra ferieuke. Det er ventet at lovendringene vil bli vedtatt med virkning fra 1. januar 2009. Vi vil komme tilbake med mer informasjon om dette på et senere tidspunkt.

Lin MuusBendiksen 

seniorkonsulent